Skip to main content

Medzev en omgeving

Medzev
Nizny_Medzev_01Slovensky_Kras
Door de ligging in het Bodva-dal met aan de ene kant het Slowaaks Ertsgebergte en het Krijtgebergte Slovenky Kras (UNESCO) kunt u uw hart ophalen aan deze 2  zeer diverse en uiteen lopende natuurgebieden (Narodny Park / nationaal park).
Hierdoor zijn er ook vele boeiende dag / wandel-tochten, eventueel in groepsverband onder begeleiding van een gids te maken. U kunt de bergen en bossen in. De werkelijk ongerepte natuur in. Dit kan op vele manieren. Te voet, met speciale fietsen of eventuele andere mileu-vriendelijke voertuigen. Ruimte genoeg bij ons in de bergen! Wandelkaarten daarvoor zijn bij ons te leen.

In de omgeving zijn er ook diverse actiesporten als bergwand beklimmen te beoefenen. In de winterperiode zijn er ook zeer vele en uiteenlopende wintersport activiteiten.
Dit alles ook voor groepen zeer interessant!  Zie voor meer detail informatie 'zien en doen'!.

Ligging van SoKoL :
SoKoL ligt aan de rand van het "Slowaaks Ertsgebergte" (Volovske Vrchy).
Dit gebergte gaat op rijafstand over in het Nationale Park (NP) "Slowaaks paradijs" (Slovenky Ray).
Aan de andere kant van het dal ligt het NP Slovenky Kras. Dit NP is door de UNESCO in 2002 tot "Wereld Natuur Erfgoed" uitgeroepen.
Alle seizoenen van het jaar kennen daar hier eigen natuurlijke charmes.
Vanaf SoKoL loopt u direct de bergen en bossen in. Deze bergen en bossen bieden U vele (h)eerlijke verrassingen.
De plaatselijke bevolking haalt nog veel etenswaren uit deze omvangrijke bossen. Dit varieert van paddestoelen tot uiteenlopende vruchten, kruiden, thee etc.
U kunt op uw wandeltochten in de uitgestrekte bossen nog de nodige dieren tegen het lijf lopen. De herten en andere dieren komen in de winter zelfs op de camping genieten van de overgebleven appels die wij voor hun verzamelen. De Keizerarend vliegt regelmatig over de camping, evenals de zwarte ooievaar, Bonte Specht, Grote Bonte Specht etc etc. Ideale plek voor vogelaars dus.
In het bos direct aan de camping gelegen worden soms zelfs voetsporen van bruine beren gesignaleerd! Dat is pas natuur!
Voor een detailkaart waar wij precies zitten kijkt u op de contact pagina

In de zomer (en soms, afhankelijk van het weer) in het voor- en naseizoen kan men ook terecht in het plaatselijke buiten zwembad.
Dit heeft tevens een regionale functie.
Er is 1 bitumen (Multi-funktionele) o.a. tennisbaan aanwezig schuin tegenover ons op 100 meter. In het dorp beneden op steenworp afstand van het openlucht zwembad is er een gravel tennisbaan. U dient wel te reserveren. Voetbal heeft hier lokaal, naast ijshockey (slowakije was meer malen wereldkampioen), ook een fervente aanhang. In Jasov (7 km)  is er een boogschutters vereniging, iets verder weg Kleiduiven schieten en een Golfbaan in Mala Ida.  

Sterrenwacht Ondanks de geringe omvang van het dorp (ongeveer 2700 inwoners) heeft men in Nizny Medzev een sterrenwacht. De sterrenwacht kan, na boeking, bezocht worden.
Door de donkere nachten kan hier veel meer waargenomen worden in Nederland b.v..

 

In Vysny Medzev is een traditionele kegelbaan aanwezig. Deze dient wel gereserveerd te worden.Kegelen


Het weten waard

Jasov-grot jasov_02

Er zijn spelonken die een bezoek (onder begeleiding, indien u ruim van te voren reserveerd !) zeker waard zijn.

In Jasov (7 km) kunt u de druipgrotten Jasovska Jaskyna bezoeken welke op de UNESCO werlederfgoedlijst zijn geplaatst evenals het gebied waarin (NP Slovensky Kras), en het klooster van Jasov, een uniek historisch gebouw met mooie tuinen wat momenteel dienst doet als tehuis.

U kunt er ook schitterende wandelingen maken o.a. naar de top van de berg boven de grotten en het begin c.q. einde van de Slovensky Kras, met het meertje als uitgangspunt.
Wij hebben meer dan 60 (dag)wandelroutes beschikbaar in de Slovensky Kras, vraag ons er naar indien u daar belangstelling voor heeft.  

Ook kunt u zich lekker laten verwennen en sauna gebruiken in het kuuroord in Stoss na dit gereserveerd te hebben

Roznava is een bijzondere stad die ook een onderdeel is van 1 van onze vele dagtrip mogelijkheden

 

In die nabijheid zijn ook Krasna Horka, een volledig gerastaureerd en authentiek ingericht Kasteel en Mausoleum. Ook in deze omgeving is kasteel Betliar is een bezoek zeker waard.

  • Dan zijn er nog de diverse grotten op maximaal 1 uur rijden :
  • Dobsinská l'adová Jaskyna (IJsgrotten) UNESCO
  • Domica UNESCO
  • Gombasecká UNESCO
  • Ochtinská Aragonitová Jaskyná UNESCO

KOSICE, op 30 minuten afstand, was de Culturele hoofdstad van Europa in 2013!
Een bezoek aan deze nabij gelegenheid 2e stad van Slowakije is meer dan de moeite waard.

Kosice is een monumentale stad (oude Hanzestad) met zeer veel bezienswaardige gebouwen en een volledig in authentieke stijl hersteld stadshart. Een met natuursteen geplaveid centrum, met een waterorgel met muziek & lichtshow welke (zolang het niet vriest) gratis te bezichtigen is.
Daarnaast vindt u de grote St. Elizabeth kerk en het schitterende concertgebouw annex theater aan de andere kant. De culturele voorstellingen staan op een hoog niveau en zijn vriendelijk geprijsd. Kosice is dan ook de culturele hoofdstad van Slowakije.

Kosice heeft een (inter)nationale luchthaven waar u vanuit b.v. Amsterdam via Wenen, Warschau of Praag kunt aanvliegen.

U kunt ook met de auto(nacht)trein van Praag rechtstreeks naar Kosice.

Kortom : een omgeving waar erg veel te beleven valt! Kijk voor verdere toeristische bijzonderhedem op de pagina Bezienswaardigheden