Medzev en omgeving

Medzev
.
Nizny_Medzev_01Slovensky_Kras
 
Door de ligging in het Bodva dal met aan de ene kant het Slowaaks Ertsgebergte en een totaal ander gebergte Slovenky Kras (UNESCO) kunt u uw hart ophalen aan deze 2  zeer diverse en uiteen lopende natuurgebieden (Narodny Park / nationaal park).
Hierdoor zijn er ook vele boeiende dag / wandel- tochten, eventueel in groepsverband onder begeleiding van een gids te maken. U kunt de bergen en bossen in. De werkelijk ongerepte natuur in. Dit kan op vele manieren. Te voet, met speciale fietsen of eventuele andere mileu-vriendelijke voertuigen. Ruimte genoeg bij ons in de bergen! Wandelkaarten daarvoor zijn bij ons te leen.

In de omgeving zijn er ook diverse actiesporten als para-sailing en gliding, ultralight vliegen en bergwand beklimmen te beoefenen. In de winterperiode zijn er ook zeer vele en uiteenlopende wintersport activiteiten.
Dit alles ook voor groepen zeer interessant!  Zie voor meer detail informatie 'zien en doen'!.

Ligging van SoKoL:
SoKoL ligt aan de rand van het "Slowaaks Ertsgebergte" (Volovske Vrchy).
Dit gebergte gaat uiteindelijk over in het Nationale Park "Slowaaks paradijs" (Slovenky Ray).
Aan de andere kant van het dal ligt het Nationale Park Slovenky Kras. Dit NP is door de UNESCO in 2002 tot "Wereld Natuur Erfgoed" uitgeroepen.
Alle seizoenen van het jaar kennen daar hun eigen natuurlijke charmes.
Vanaf SoKoL loopt u direct de bergen en bossen in. Deze bergen en bossen bieden U vele (h)eerlijke verrassingen.
De plaatselijke bevolking haalt nog veel etenswaren uit deze omvangrijke bossen. Dit varieert van paddestoelen tot zeer uiteenlopende vruchten, kruiden, thee etc.
U kunt op uw wandeltochten in de uitgestrekte bossen nog de nodige dieren tegen het lijf lopen. De herten en andere dieren komen in de winter zelfs op de camping genieten van de overgebleven appels die wij voor hun verzamelen. De Keizerarend vliegt regelmatig over de camping, evenals de zwarte ooievaar, Bonte Specht, Grote Bonte Specht etc etc. Ideale plek voor vogelaars dus.
In het bos direct aan de camping gelegen worden soms zelfs voetsporen van bruine beren gesignaleerd! Dat is pas natuur!
Voor een detailkaart waar wij precies zitten kijkt u op de contact pagina

In de zomer (en soms, afhankelijk van het weer) in het voor- en naseizoen kan men ook terecht in het plaatselijke buiten zwembad.
Dit heeft tevens een regionale functie.
Er is 1 (bitumen) tennisbaan aanwezig schuin tegenover ons achter het gemeentehuis op 100 meter. In het dorp beneden op steenworp afstand van het openlucht zwembad is er een gravelbaan. Beiden bij ons te reserveren. Voetbal heeft hier lokaal, naast ijshockey (slowakije was meer malen wereldkampioen), ook een fervente aanhang. In Jasov (7 km)  is er boogschutters vereniging. 

Sterrenwacht Ondanks de geringe omvang van het dorp (ongeveer 2700 inwoners) heeft men in Nizny Medzev een sterrenwacht. De sterrenwacht kan, na boeking bij ons, bezocht worden.
Door de donkere nachten kan er veel meer waargenomen worden in Nederland b.v..

 

In Vysny Medzev is een traditionele kegelbaan aanwezig. Deze kan via ons worden gereserveerd, iets wat beslist noodzakelijk is.Kegelen


Het weten waard

Jasov-grot jasov_02

Er zijn spelonken die een bezoek (onder begeleiding welke wij voor u kunnen regelen, indien u ruim van te voren reserveerd !) zeker waard zijn.

In Jasov (7 km) kunt u de druipgrotten bezoeken welke op de UNESCO werlederfgoedlijst zijn geplaatst evenals het gebied waarin (Slovensky Kras), en het klooster van Jasov, een uniek historisch gebouw met mooie tuinen wat momenteel dienst doet als tehuis.

U kunt er ook schitterende wandelingen maken o.a. naar de top van de berg boven de grotten en het begin c.q. einde van de Slovensky Kras, met het meertje als uitgangspunt.
Wij hebben meer dan 60 (dag)wandelroutes beschikbaar in de Slovensky Kras, vraag ons er naar indien u daar belangstelling voor heeft.  

Ook kunt u zich eens lekker laten verwennen in het kuuroord in Stoss na dit bij ons gereserveerd te hebben

Roznava is een bijzondere stad die ook een onderdeel is van 1 van onze vele dagtrip mogelijkheden

 

In de nabijheid zijn ook Krasna Horka, een volledig gerastaureerd en authentiek ingericht Kasteel, Mausoleum. Ook kasteel Betliar is een bezoek zeker waard.

  • Dan zijn er nog de diverse grotten :
  • Dobsinská l'adová Jaskyna (IJsgrotten) UNESCO
  • Domica UNESCO
  • Gombasecká UNESCO
  • Ochtinská Aragonitová Jaskyná UNESCO

KOSICE Culturele hoofdstad van Europa in 2013!
Een bezoek aan de nabij gelegenheid 2e stad van Slowakije is meer dan de moeite waard.

Kosice is een monumentale stad (oude Hanzestad) met zeer veel bezienswaardige gebouwen en een volledig in authentieke stijl hersteld stadshart. Een met natuursteen geplaveid centrum, met een waterorgel met muziek & lichtshow welke (zolang het niet vriest) gratis te bezichtigen is.
Daarnaast vindt u de grote St. Elizabeth kerk en het schitterende concertgebouw annex theater aan de andere kant. De culturele voorstellingen staan op een hoog niveau en zijn vriendelijk geprijsd. Kosice is dan ook de culturele hoofdstad van slowakije en niet zoals meestal gebruikelijk is de hoofdstad van een land, in dit geval Bratislava.

Kosice heeft een (inter)nationale luchthaven waar u vanuit Amsterdam of Frankfurt via Bratislava of Praag kunt aanvliegen. Ook bij het boeken van een (goedkoper) vliegticket kunt u bij ons terecht!

Kortom : een omgeving waar erg veel te beleven valt! Kijk voor verdere toeristische bijzonderhedem op de pagina Bezienswaardigheden

Afdrukken E-mail